En väska blir till

Här vill jag visa, steg för steg, i ord och bild, hur jag gör när jag syr en väska.

En väska kan börja som en bild jag ser, en väska som jag ser på stan eller bara som en tanke. Jag bearbetar sedan den bilden i mitt huvud tills jag vet hur jag vill göra väskan.

 

Jag börjar med att välja ut de tyger jag vill använda. Ibland väntar jag med fodertyget tills jag får upp en bild på vilket fodertyg som ska passa. Om det behövs så tvättar jag och stryker tygerna först.

Under tiden jag jobbar så antecknar jag mått och hur jag löser olika detaljer. På det viset växer ett mönster fram. Ett mönster som jag sedan kan använda helt eller delvis när jag gör andra väskor. Blir det ett bra mönster så lägger jag in allt i datorn så jag ska ha full koll på hur jag gjorde. Jag skriver även ut allt och samlar i en pärm för att kunna ta till vid andra tillfällen. På det viset har jag numera byggt upp en liten "mönsterbank".

Här har första delen av väskan vuxit fram. Det är fram-och bakstycken som är klara. De ska ny byggas på med fickor och ev andra detaljer.

Här har jag nålat måtten till utanpåfickorna som jag har tänkt mig.

Nu är fickorna på plats och magnetlåsen är ditsatta.

 

Jag sydde två omgångar fickor innan jag blev nöjd med hur jag ville ha det. Det händer då och då att jag ändrar mina ursprungliga planer för jag kommer på en annan idé eller inte lyckats genomföra min grundidé med ett lyckat resultat.

Jag syr hellre om flera gånger om jag inte blir nöjd. Jag vill verkligen kunna stå för det jag gör.

 

Fickorna är vändsydda i dubbelt tyg för en snyggare finish. Även ficklocken är dubbla och vändsydda.

Under magnetlåsen har jag förstärkt med stelt vlieseline för att inte tyget ska trasas sönder, vid användning.

Här kan man börja ana hur väskan kommer att se ut så småningom.

Jag har valt att piffa upp bakstycket på väskan med att sätta dit en remsa med mönstrat tyg. Jag gör det för symmetrin skull och för att ge väska lite mer personlighet.

Nu är det dags att sy på dragkedjan. Jag använder för det mesta dragkedjor på metervara. Det är enklast så. Jag syr på den enkelt genom att använda "uppfållningspressarfoten". Den är perfekt när det gäller kantsömmar. Jag behöver inte nåla på dragkedjan och det blir rakt och snyggt.

 

 

Jag har även sytt en dekorationssöm för att fästa dragkedjan även på baksidan. Här delar jag på dragkedjan. Det är lättast att jobba med varje stycke för sig. Kläppen sätter jag dit när jag är så klar att jag kan göra det.

Här har jag sytt fast sidostycket. Det löper runt väskan och och fäster ihop fram-och baksida. Jag har inte sytt ända upp, utan lämnat öppet en bit. Det justerar jag i samband med att jag sätter dit kläppen på dragkedjan.

Nu börjar det färdiga resultatet att växa fram. Jag är helt övertygad om att det är detaljerna som ger en väska dess personlighet. Det är detaljerna, tillsammans med helheten, som gör att man faller för en väska.

 

Nu är axelremmen klar. Jag har använt mig av en detalj som jag tror egentligen är ett skärpfäste, men som blir en rolig grej på den här väskan. Det gör att man även kan reglera axelremmen lite grand.

 

På andra sidan är axelremmen fastsydd direkt i väskan.

Det är ju det här med detaljerna. Invändig syr jag oftast många fickor. I den här väskan är det fem stycken, om man räknar blixtlåsfickan som två. I de större väskorna sätter jag ofta även i en nyckelrem. Det är praktisk att sätta nyckeln (eller något annat) i karbinhaken. Då är nyckeln alltid lättillgänglig och man behöver inte rota runt så mycket i väskan. Remmen är fäst i en ögla och knäppt med en tryckknapp, för att man ska kunna ta bort den om man vill tvätta väskan.

Ännu en unik väska har växt fram. Självklart gör jag bara ett exemplar av varje väska. Modellerna kan påminna om varandra, men färger och detaljer skiljer väskorna åt.

 

En väska blir till